Perpetuum Solera update: bottelen en fruit

Vanaf afgelopen vrijdag in de fles: de eerste vijf liter van mijn soleraproject.


Mijn poging een eindeloos zuur bier te maken in een cognacvaatje startte in maart en zeven maanden later leek het me tijd om het eerste deel te bottelen.

In de afgelopen maanden is het bier met verschillende soorten gist, lactobacillus en gistdepots van Cantillon en Boon zuur geworden (pH 3,4) en het lijkt erop dat de brettanomyces gist ook zijn werk doet. Ik ruik tropische fruittonen, perzik en op de achtergrond een beetje brood. Al met al niet gek. Een beetje funkiness mist nog wel maar misschien volgt die nog in de fles.

Kersen en frambozen

Ik heb vijf liter direct gebotteld en bottelsuiker toegevoegd om op een koolzuurgehalte van 2,5 procent te komen. Hopelijk is dat veilig genoeg met een bier dat al maanden een SG heeft van 1.000.

Nog eens vijf liter is over een halve kilo zoete kersen zonder pit en een halve kilo frambozen gegaan: 200 gram fruit per liter dus. Ik heb doosjes bevroren fruit uit de supermarkt gebruikt. Dit naar voorbeeld van Cantillon, dat in kriek en framboise regelmatig bevroren fruit gebruikt en ook gaat voor minimaal 200  en max 300 gram per liter.

Ik laat het bier tussen de vier en acht weken op het fruit staan, en bottel als het SG weer terug is rond de 1.000 en de smaak goed is.

fullsizerender
Tot over een week of acht.

Klein vaatje, sneller bottelen

Dan nog iets over de tijd. Zeven maanden is misschien wat kort om de eerste batch te bottelen. Zeker als je bedenkt dat de Belgen hun bier pas lambiek noemen als het minimaal een jaar heeft gestaan. Ik sprak laatst ook een brouwer van Oersoep die een paar solera’s heeft staan en ze zei: “Ik zou rustig een jaartje wachten.”

Maar omdat ik een relatief klein vaatje van 28 liter heb leek het me toch goed om nu al een deel te bottelen. Er is namelijk een groter deel van het bier in contact met het hout dan in een groter vat. Bovendien verdampt het bier sneller en komt er waarschijnlijk meer zuurstof in het bier door het relatief grotere volume bier in contact met het poreuze eikenhout.

fullsizerender-3
Van groot naar klein.

Bijgevuld

Er zit ook al 10 liter verse wort in het vat. Een iets ander recept. Omdat ik geen pale ale mout meer had heb ik munich als vervanger gebruikt. Het was ook wat weinig om hem helemaal te vullen dus daar moet binnenkort zeker nog wat bij.

Na een dag of vier ligt er een pellicle overheen en zie ik geen vergisting dus heb ik een extra zakje Belle Saison gist gepitcht. Het gebrek aan activiteit betekent waarschijnlijk ook lang wachten totdat er genoeg koolzuur in de fles zit.  Hopen maar dat het goedkomt.

Perpetuum Solera #2
7 oktober 2016

12 liter

Begin SG: 1.056
Eind SG: 1.000 (verwacht

7,3% (verwacht)

Maischen: 60 min op 67 graden

1800 g Weyermann Bohemian Pilsner Vloergemout
570 g Weyermann Bio Munich 1
500 g White Swaen (tarwemout)
200 g havervlokken
200 g roggevlokken
200 g speltvlokken

Koken: 60 min

2 g Hallertau Mittelfrüh (pellets, 4,1%, 60 min)

Gekoeld en direct in vat gegoten.

11 oktober: Geen teken van vergisting. Bier staat onder dunne pellicle. Pakje Belle Saison gepitcht.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: