Zelf maken: superfrisse limonade mét ijsthee

De zon schijnt (soms een beetje) en dus is het tijd voor een frisse zomerdrank. Deze mix van limonade en ijsthee is dat zeker.


Bij de Amerikanen heet een half om half mengsel van ijsthee en limonade een Arnold Palmer.

Palmer was een professionele golfer en drinkt thuis graag ijsthee met limonade.

Tijdens een rondje golf bestelde hij het drankje aan de bar en een vrouw naast hem zag dat ook wel zitten en zei: “I’ll have that Arnold Palmer drink.” En zo was de Arnold Palmer geboren. Althans, zo gaat het verhaal, volgens Wikipedia is Palmer het namelijk niet met zichzelf eens of het tafereel zich voordeed in de Cherry Hills Country Club in Denver of tijdens een lunch op de golfclub in Palm Springs.

In onderstaande video zie je Arnold Palmer een Arnold Palmer drinken.

Hoe het ook zij, Palmer zelf houdt het tegenwoordig bij Palm Springs en het drankje wordt al sinds de jaren ’60 verkocht in blik met een parapluutje en het hoofd en de handtekening van Palmer erop.

Goed. Voor een Arnold Palmer heb je dus ijsthee en limonade nodig, en die maak je makkelijk zelf. Eerst maar eens de ijsthee. Een erg lekkere variant om te mixen vind ik koud gezette ijsthee zonder suiker. Ik gebruikte een kruidige gunpowder, een Chinese groene thee.

IJsthee

10 gram (een eetlepel) uitstekende groene of witte thee
1 liter water

1. Voeg de thee toe aan het water, in een bakje bijvoorbeeld of een maatbeker. Sluit af en laat vier uur trekken in de koelkast.
2. Zeef de thee eruit en je ijsthee is klaar.

Dan de limonade. Ik probeerde de methode van Serious Eats uit, waar ze essentiële oliën aan de schillen van citrusvruchten onttrekken. Volgens de site werkt die methode net zo goed met limoenen, maar wordt het met sinaasappels niet zo lekker.

De meeste limonades zijn een simpele mix van citrussap, water en suiker. Maar in plaats daarvan maak je een intense siroop door alleen de suiker te mengen met de schillen van de geperste vruchten, een mengsel dat je een paar uur op kamertemperatuur laat staan. Het sap hou je apart voor later.

Het idee is dat de suiker de aromatische olie uit de schillen haalt, waardoor je een complexere smaak krijgt.

De siroop kun je natuurlijk ook gewoon mengen met water of spa-rood, maar met de ijsthee krijg je een frisse drank met een volwassen smaak, en ook niet onbelangrijk natuurlijk: anders is het geen Arnold Palmer.

Limonade

10 middelgrote citroenen (zo’n 1,3 kilo)
400 g suiker

1. Pers de citroenen, hou het sap apart, dek af en zet het in de koelkast.
2. Snij de schillen in stukken en doe ze in een grote kom. Voeg de suiker toe en schep goed om. Laat minstens vier uur staan en schep iedere 45 minuten ofzo nog eens om, om de suiker goed te verdelen. De siroop is klaar als de suiker helemaal is opgelost.
3. Als de suiker is opgelost, voeg je er 250 ml van het sap aan toe. Meng goed en zeef de limonadesiroop in een fles. In de koelkast blijft hij zo een weekje goed.

Gunpowder Arnold Palmer

Voor de Arnold Palmer mengen de Amerikanen de ijsthee en limonadesiroop half om half. Ik vind dat te zoet en ga liever voor een kwart siroop en driekwart ijsthee.

Serveer in een groot glas of een pitcher met veel ijs. Heerlijk verfrissend op een zomerse dag. Voor een stevige kick kan er wat bourbon bij, of mix met gin voor een variant op een gimlet. Het sap dat je waarschijnlijk over hebt kun je erbij serveren voor wie het liever wat zuurder heeft.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: