Geproefd: Nelson Sauvin Pils

Meestal kan ik hier gewoon opschrijven wat ik wil, weten jullie veel dat het het bier dat ik gemaakt heb eigenlijk bocht is. Maar deze keer niet, de bierclub proefde namelijk mee.


Dit pils is vergist in mijn balkonkast op een temperatuur tussen de 5 en 12 graden. Nadat hij ongeveer voor de helft was uitgegist haalde ik hem naar binnen om daar verder te vergisten. De snelle lagermethode van Brulosophy werkt wat mij betreft uitstekend. Twee maanden wachten totdat een lager op dronk is als je W34/70 gist gebruikt hoeft echt niet.

Dit pils werd afgelopen vrijdag geproefd tijdens een bijeenkomst van brouwvereniging de Bierkaai door een man en vrouw of 20. (Kom ook eens langs als je zin hebt!)

Uiterlijk:
Troebel,  of eerder tweeschijn. Wat je op de foto ziet is het troebelste pils dat tot nu toe in de batch zat, maar dat kan hier ook met de zon te maken hebben. Helder is hij in ieder geval niet. Dat maakt mij niet zoveel uit. Maargoed, een pils hoort helder te zijn en dat is hij niet.  Schuim blijft thuis goed staan, bij de brouwclub is de kraag snel weg.

Geur:
Hoppig, fruitig, Nelson Sauvin. Vooral de geur van dit pils werd ook door de vereniging als erg aangenaam beoordeeld. Wijn in pilsvorm is het trouwens zeker niet, zoveel lijkt Sauvin dus ook weer niet op sauvignon blanc. Maar: aangenaam mineralig is het wel. Gewoon een fijne hopgeur die je zeker niet direct bij een traditioneel pils zou zoeken. Ruikt goed!

Smaak:
Dan de smaak. Helaas blijft die wat achter bij wat de geur belooft. Dat was ook het meest gehoorde commentaar afgelopen vrijdag. Toch is die smaal ook het niet gek hoor. Ik doe het er wel voor.

Mondgevoel:
Prima body voor een (bohemian) pils, wel wat weinig co2. Dat mag wel wat meer. Misschien is 2,4% co2 wat weinig.

Al met al:
Lekker pils. Fijne geur. Smaak en co2 kunnen iets beter maar het is niet slecht.  De vereniging gaf een paar 7’s en een 7,5. Daar kan ik me prima in vinden.

Of, zoals het in de annalen staat: “We beginnen met het balkonpils van Loek. Met zo’n laffe winter dacht Loek dat hij prima een ondergister op zijn balkon aan het werk kon zetten. En dat bleek juist gedacht! Het was duidelijk lekkerder dan een industriepils, mede door het gebruik van Nelson Sauvin.”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: