Geproefd: Nelson Sauvin IPA

Een IPA naar recept van Mikkeller, veel mis kon er niet gaan, en dat ging er dan ook niet.


Dit bier is ongeveer een maand geleden gebrouwen, heeft een alcoholpercentage van 6,5 procent en een berekend IBU van (flink) boven de 100. Het biertje dat ik proef zit 12 dagen in de fles.

Uiterlijk:
Mooi koperkleurig maar troebel. Goede romige schuimkraag die aan het glas blijft plakken en in een laagje op het bier blijft drijven. Prima.

Geur:
Fruitig, erg hoppig, een klein beetje mineralig zoals de witte wijn waar de hop zijn naam aan ontleent maar het ruikt zeker niet naar wijn. Een erg aangename geur, precies wat je verwacht van een IPA. Nelson Sauvin is een fijne hop.

Smaak:
Niet zo bitter als ik had verwacht met een berekende IBU van dik 100! Het bier is bitter maar aangenaam, niet scherp maar vrij zacht. Waarschijnlijk komt dat door het Amsterdamse water dat ik niet heb aangepast. Doet me een beetje denken aan de IPA van ’t IJ die ook vrij zacht is.  Sommigen hebben het scherper maar ik hou wel van het effect van Amsterdams water op hoppige bieren. Erg fijn.

Mondgevoel:
Volle body, mooi moutig, goed in balans en fijne lange afdronk. Er zou wat meer koolzuur in mogen (mikte op 2,4% co2).

Al met al:
Een uitstekende IPA, een van de beste die ik tot nu toe maakte. De 7 liter die ik uiteindelijk bottelde is na een week of twee al bijna op (dat wil wel met wat vrienden over de vloer, ik moet wat groter gaan brouwen denk ik). Achja, IPA drink je ook het best vers. Snel maar een nieuwe batch maken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: