Nelson Sauvin IPA (Mikkeller kloon)

Het werd hoog tijd voor een stevige en goede IPA, en aangezien ik net het boek van de Deense Mikkeller brouwerij aan mijn bibliotheek heb toegevoegd leek me dit een uitstekende optie.


Mikkeller is een interessante microbrouwerij. Niet per se omdat ze, net zoals veel anderen, ooit begonnen met een pannetje op het vuur en een houten lepel, maar vooral om hun businessmodel. In Denemarken is Mikkeller niet zo’n hele grote speler maar doordat de brouwerij nogal hoog aangeschreven staat bij de beernerds van deze wereld leunen ze vooral op de exportmarkt.

Huurbrouwen
Dan zit je meestal met stevige exportkosten maar Mikkeller laat zijn bier brouwen in microbrouwerijen in Noorwegen, België en de VS. Als je in Nederland een Mikkeller bestelt is de kans groot dat hij gebrouwen is in de Proef Brouwerij in het Belgische Lochristi.


Daar komt erg smakelijk bier vandaan en in het boek over de brouwerij staan recepten voor een stuk of 25 Mikkeller-bieren. Zo ook een recept voor een single hop IPA waar Mikkeller een hele serie van heeft.

De versie in het boek gebruikt Simcoe hop, maar omdat ik nog een hoop Nelson Sauvin had liggen na een recent pilsexperiment leek het me een goed idee om deze Nieuw Zeelandse variant te gebruiken in een IPA. Mikkeller maakt zelf ook een single hop IPA met Sauvin trouwens, en ik ga er voor het gemak vanuit dat de moutstort hetzelfde blijft in iedere single hop variant.

Ik moest een paar dingen aanpassen. Ik had geen 1065 American Ale gist dus gebruikte Safale US-05. En er staat geen kooktijd bij de recepten dus ben gegaan voor 75 minuten. Verder heb ik een 20 minuten hopstand toegevoegd voor de laatste hopgift.

Recept voor 10 liter (12 februari 2016)

Begin SG: 1.060 (1.065 voorspeld)
Eind SG: 1.010 (1.014 voorspeld)

IBU: ~100+

6,5% (6,6% voorspeld)

Maischen: 60 min op 67 graden

Koken: 75 min

1900 g Weyermann Bohemian Pilsner vloergemout
350 g Weyermann Barke Munich
250 g Thomas Fawcett Pale Crystal
300 g De Halm Havervlokken

30 g Nelson Sauvin (bloemen, 12,6%, 60 min)
30 g Nelson Sauvin (15 min)
30 g Nelson Sauvin (1 min/20 min hop stand)
20 g Nelson Sauvin (koudhop)

Gist: Safale US-05

19 februari: Koudhop toegevoegd.

26 februari: SG 1.010, gebotteld (2,4% co2).

9 maart: Proefnotitie. Lekker hoor. Daar mag best nog een batch van komen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: