Balkonhop: oogst 2015

Dames en heren: de hopoogst van 2015 is binnen. De totale buit bedraagt maar liefst 3 gram.


Grootse plannen had ik, maar het houdt allemaal niet over. Dit jaar zat er vrijwel geen enkele hopbel aan mijn plant, en wat eraan zat heeft kraak nog smaak.

Dat is helaas ook nog eens mijn eigen schuld. De bak waarin de hop staat is best wel klein en bestaat op dit moment bijna helemaal uit een wortelkluit. Daarnaast kwamen er in de lente heel veel scheuten op waarvan ik er tien liet staan. Dat waren er gewoon veel teveel.

Die combinatie zorgde er dus voor dat er droog een schamele drie gram over is. Helaas dus geen oogstbier met eigen natte hop voor mij dit jaar.

Een stevige wortelkluit helpt niet echt

Dat kan beter

De hop die ik over heb gaat in een glazen pot met de oogst van 2014 waarvan ik nog ongeveer een derde over heb. Oude hop wordt vaak gebruikt in zuur bier, dus dat lijkt me wel een aardige bestemming.

Ik ben van plan binnenkort de wortelkluit uit de bak te halen en hem flink te snoeien. Volgend jaar laat ik een streng of twee/drie opkomen en snoei ik de rest van de scheuten weg. Dat geeft hopelijk een beter resultaat.

DSC00538
Drie hele grammen balkonhop

2 Comments

  1. Jammer dat je maar 3 gram hebt kunnen oogsten! Wat ik wel graag wil weten is waar je hop zaadjes en of plantjes vandaan hebt. Loop ook al een tijdje rond met het idee om hop te kweken want je kan er ook salades (naast de toepassing in bier natruulijk 😉 van maken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: