Balkonhop update: A, B, C test

De eerste paar ranken hebben zich inmiddels naar drie meter hoog geslingerd. Tijd voor een hopupdate.


Het oorspronkelijke plan was om dit jaar alle hopranken tijdens het seizoen langzaam naar beneden te laten zakken. Zo blijft de plant omhoog groeien zonder dat ik de bovenburen lastig val terwijl het onderste deel op de grond blijft liggen, wat hop prima schijnt te vinden. En aangezien de hopbellen toch voornamelijk aan het bovenste gedeelte komen zou het voor de opbrengst niet veel uit moeten maken.

Inmiddels zijn de plannen iets veranderd en ga ik voor een A, B, C test.

Laten zakken

Bij methode A ga ik door zoals gepland en laat ik de hop gedurende het seizoen naar beneden zakken door het touw bovenaan de trellis van tijd tot tijd af te wikkelen. De bladeren die op de grond komen knip ik weg.

FullSizeRender_2
Inmiddels is de eerste rank gezakt en gekortwiekt

Kortwieken

Bij methode B knip ik de top af als de rank bovenaan komt. Ik hoorde van een bevriende brouwer die dat vorig jaar per ongeluk deed dat dit de opbrengst ten goede kwam. De moeite van het proberen waard dus.

FullSizeRender
Een paar ranken knip ik af als ze de top bereiken

Door laten groeien

Bij methode C laat ik de boel zoveel mogelijk doorgroeien langs de balkonrand in de volle zon. Vorig jaar kwamen daar de meeste bellen aan en het staat ook niet onaardig.

FullSizeRender_1
Door laten groeien langs de lijst, het oog wil ook wat

Aan het eind van het seizoen hoop ik dan iets zinnigs te kunnen zeggen over de drie verschillende methodes. U hoort, zoals altijd, later meer.

5 Comments

 1. Leuk! Ben erg benieuwd naar het resultaat. Je post heeft me doen besluiten zelf ook te gaan experimenteren.

 2. Loek,

  ben aan het zoeken naar een stek van Saphir hop.
  Eickelmann kan nu niet meer leveren.
  Heb jij nog een stekje over, of een uitloper die je snoei en dan in het water weer kan wortelen met stekpoeder.
  Zoniet jammer dan wacht ik tot Eickelmann weer kan leveren

  vr gr

  bert groot

  • Heb nog wat stekjes beloofd aan vrienden maar kan wel lukken misschien. Ik mail even als het lukt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: