Zelf maken: zoete perencider

Deze perencider is zoet, erg zoet zelfs. Zo zoet dat je hem makkelijk als dessertwijn zou kunnen serveren wat ik ook zeker zou doen, hij is erg lekker. Tenminste, als je van zoet houdt.


Nu hou ik meestal helemaal niet zo van zoet, maar zo af en toe een glas van deze perencider bij wat Franse kaas lijkt me een uitstekend idee. Hij heeft een lichte bubbel en een mooie, diepe strogele kleur. Hij smaakt, zoals je verwacht, flink naar peer.

Erg koud geserveerd komt hij het best tot zijn recht. Dat is ook wel eens anders geweest, de meeste perenciders die ik tot nu toe maakte smaakten het best tegen het lauwe aan.

FullSizeRender_1
Goudgeel met een lichte bubbel

Perencider is trouwens altijd best zoet. Dat komt omdat perensap onvergistbare suikers bevat.

Wil je hem nog zoeter krijgen dan hij al is, dan zou je extra suiker kunnen toevoegen. In dit geval gebruikte ik Arsegan Sweet Cider gist van de Brouwmarkt waar sorbitol, een suikervervanger, als niet vergistbare suiker aan toe is gevoegd.

Zelf maken duurt ongeveer twee maanden, inclusief een maand wachttijd om de cider te laten rijpen.

Recept voor 5 liter:

Ingrediënten
– plastic (maat)beker
– 5 liter goede, liefst biologische, perensap (ik gebruikte die van Proef)
– een zakje Arsegan Sweet Cider gist
– een gistingsvat van 5 liter met waterslot of voldoende pet-flessen
– glazen flessen met beugelsluiting of flessen met champagnekurken met draadkooi om te bottelen, bij gebrek daaraan werken pet-flessen met draaidop ook prima
– suiker

1. Maak een giststarter door ongeveer 200 ml perensap te mengen met de gist in een plastic beker afgedekt met wat folie. Laat staan totdat de gist goed actief is. Dit duurt een paar uur tot een halve dag.

2. Als de starter goed gist schenk je hem in het gistingsvat (of in de pet-flessen als je geen vat hebt). Voeg de rest van het sap toe en laat de boel uitgisten totdat het waterslot niet meer bubbelt, dat kan een paar weken tot een maand duren. Ik liet deze cider ongeveer een maand staan.

3. Schep een theelepel suiker in elke schone fles en vul aan met de cider uit het vat. De suiker zorgt voor koolzuur door nagisting op de fles. Zet de cider een maand weg voordat je hem aanbreekt.

Meer ciderrecepten vind je hier.

1 Comment

  1. Hoi! Ik las op een andere blog dat je perencider maar maximaal 2 dagen moet laten fermenteren en een paar keer per dag moet doorroeren, dit omdat de gisten sneller zouden werken (meer suikers in de peer?) Heb peren van een onbespoten boomgaard (een heel oud ras) Heb bij de eerste batch (toen wist ik dit nog niet) na een week alles weg moeten gooien omdat het ontzettend bitter en gistig was geworden. Bij de tweede batch na twee dagen gebotteld en de smaak was al erg lekker…friszoet. Dus wat is nu waarheid? Wou van de week proberen een cider te maken van kweepeer, iemand hier ervaring mee?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: