Zelf maken: Hot Sauce

Wie zelf chilisaus wil maken heeft pepers en zout nodig en verder vooral veel geduld.


Het basisrecept is hetzelfde als het standaardrecept voor zuurkool: verwijder de stelen van de chilipepers, snij ze aan repen en voeg zout naar smaak toe. Stamp de chilirepen een minuut of 6, voeg knoflook en – als gewenst – andere kruiden toe en zet het mengsel onder vocht in een potje. Onderdompelen kan met water of witte wijn.

Laat de boel minimaal een maand in een open pot afgedekt met een stuk keukenpapier of doek staan. Vul het verdampte vocht af en toe aan. Als je denkt dat het wel ok is pureer je de saus en zet je hem in de koelkast.

Sriracha
Door het toevoegen van knoflook krijg je een Sriracha-achtige saus, handig in tijden van Sriracha-tekorten, of als je veel teveel tijd maar geen zin hebt om naar de toko te gaan.

Het is aan te raden de pepers zo weinig mogelijk met je handen aan te raken, zoals de Brit in onderstaand filmpje ook een keer of 30 tipt. Als je denkt: pah, ik crush de boel wel gewoon met mijn handen, ga er dan vanuit dat je handen toch zeker anderhalf uur blijven branden. Gebruik een vijzel!

Mocht ik ooit poeder maken van gedroogde pepers ga ik zonder nadenken voor zijn tip: handschoenen en een veiligheidsbril.

Ingrediënten
– Pepers. Ik gebruikte wat ik in huis had en dat waren drie verse rode chili’s van de plant, 5 gedroogde en geblakerde, 1 kleine Thaise en 3 half gedroogde rode plus restjes verschillende gedroogde en gerookte Mexicaanse pepers. Heb je dat niet, gebruik gewoon wat er in de winkel ligt of wat makkelijk te krijgen is en je lekker lijkt.
– 2 tenen knoflook
– 2 tamarinde noten, zonder schil en pit verwijderd of gebruik tamarindepasta (optioneel)
– water
– zout
– witte wijn

Recept: je eigen Sriracha
1. Snij de pepers, bestrooi ze met zout en vijzel ze niet al te hard een minuut of zes.

2. Doe ze met de de rest van de ingrediënten in een potje. Ik gebruikte water om aan te vullen maar je kan ook direct wijn gebruiken als je wil. Dek af met een doek of een stuk keukenpapier met een elastiekje en laat een maand of langer staan. Bij het maken van tabasco fermenteert de saus tot drie jaar. Vul iedere het potje iedere week of als het nodig is aan met extra vocht.

3. Pureer in de keukenmachine en gebruik als condiment of smaakmaker. Bewaar in de koelkast.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: