Zelf maken: appelcider en perencider

Cider! Volgens sommigen vooral een drank voor vrouwelijke zoetekauwen maar die hebben vast nooit verder gekeken dan het Heineken-brouwsel Jillz (bah!).


Nee. Cider kan erg aangenaam zijn. Licht sprankelend en fris in de zomer op een terras bijvoorbeeld. Of troebel in een Britse pub tijdens een regenbui.

En gelukkig voor iedereen die niet blij is met wat hier in de supermarkt te krijgen is: cider is eenvoudig zelf te maken.

Het sap

Het best lukt dat met sap van de natuurwinkel. Cider gemaakt met troebel appelsap van Demeter smaakte bijvoorbeeld een stuk beter dan cider op basis van Flevosap dat bij veel supermarkten in de schappen ligt. En Flevosap smaakt dan weer een stuk beter dan AH Boomgaardsap. Wat precies het verschil is zou ik niet kunnen zeggen, maar ik heb het geprobeerd so trust me.

Perencider maken kan ook, die wordt wel een stuk zoeter dan appelcider. Probeer het eens met Hollands perensap van Proef.

Sap uit de winkel levert steevast troebele cider op. Voor een heldere moet je toch je eigen appels of peren persen vrees ik.

DSC00253
Gebruik goed sap

Gist voor de fermentatie

Naast het sap heb je gist nodig om te fermenteren, want zonder fermentatie geen alcohol. Er zijn speciale cidergisten te koop maar het gaat ook uitstekend met de gist die achterblijft onderin de fles van een op fles gistend bier.

Ik gebruik zelf meestal gist uit een flesje IPA van Brouwerij ’t IJ, en heb ook wel eens gist van Ramses’ Den Dorstige Tijger (ook een IPA) gebruikt. Allebei lekker.

Wat je in ieder geval niet moet doen is broodgist gebruiken. Ik heb eens geprobeerd cider te maken met een zakje broodgist en boomgaardsap van de AH, en hoewel er zeker alcohol in zat was het resultaat zo slecht dat je het brouwsel zelfs op een feestje waar alle drank op is met liefde door de gootsteen spoelt.

DSC00254
Klaar voor fermentatie

Ingrediënten voor troebele cider
– een paar flessen goede appelsap of perensap, afhankelijk van hoeveel je wil maken (begin eens met anderhalve liter bijvoorbeeld)
– een op de fles gistend biertje
– lege Spa-flessen of andere schroefdopflessen (beugelflessen kunnen ook maar het gevaar op een losschietend rubber is groot, gebruik dan liever flessen met een kroonkurk)
– een afsluitbaar potje voor de giststarter
– een trechter
– suiker

Recept
1. Drink het bier op totdat je alleen de gist over hebt, ongeveer de laatste halve centimeter in de fles.

2. Doe de gist in een potje en giet er een flinke scheut sap bij, ongeveer 100 ml. Doe de dop erop en schud goed. De gist begint nu de suikers in het sap op te eten en zet die suiker om in koolzuur en alcohol. Laat dit mengsel staan totdat het actief is (duurt een dag of twee maar kan ook langer zijn, heb geduld) om er voor te zorgen dat de giststarter die je maakt goed leeft.

3. Neem een spa-fles, zet er een trechter op en giet de giststarter in de schone fles. Vul aan met het sap tot ongeveer 3 centimeter onder de rand. Draai nu de dop vast erop, schudt de fles een paar keer goed om de starter te mengen met het sap. Belangrijk is om hierna de dop een beetje los te draaien zodat het koolzuur uit de fles kan ontsnappen.

Je zou op dit moment ook wat extra suiker kunnen toevoegen als voeding voor de gist, maar bij Demeter sap ging het prima zonder. Laat het mengsel ongeveer een week staan bubbelen totdat er bijna geen activiteit meer te zien is. Op de bodem vormt zich een laag gist.

4. Als de cider is opgehouden met bubbelen kan je hem bottelen in een schone spa-fles. Zet een trechter op de schone fles en voeg een een kleine eetlepel suiker toe om koolzuur in de cider te krijgen. Giet dan het mengsel in de nieuwe fles en let erop dat je de dode gist niet mee giet.

Vul de fles aan met extra sap tot ongeveer dezelfde hoogte als er normaal in een spa-fles staat. Draai de dop nu vast op de fles, schudt kort om de suiker op te laten lossen en laat staan op kamertemperatuur totdat de fles hard aanvoelt, dan zit er genoeg koolzuur in. Zet hem dan in de koelkast en drink wanneer je er zin in hebt.

DSC00261
Dode gist

Tips
Spa-flessen zijn niet de beste flessen voor het bewaren van cider. Je zou lege champagneflessen of andere glazen flessen kunnen gebruiken en die afsluiten met een champagnekurk met draadkooi of een kroonkurk. Reinig die flessen eerst goed met een sulfietoplossing. Bij een fles van een halve liter zou ik ongeveer een theelepel suiker toevoegen.

Schoon werken is sowieso van belang bij het maken van cider. Mijn ervaring is dat als je een spa-fles gebruikt die na het legen weggezet is met de dop erop prima kan. Maar wie sulfiet heeft staan kan beter al zijn spullen eerst reinigen voor de zekerheid.

Wie meer cider wil maken laat het sap gemengd met gistsarter twee dagen staan totdat het brouwsel goed gist en verdeelt daarna het mengsel over twee flessen om weer aan te vullen. Meer giststarter maken kan ook. En de boel laten gisten in een groter vat voordat je bottelt kan is ook een optie.

Proost!

Kijk ook eens hier:
Wilde perencider, een cider zonder giststarter
Halfzoete perencider, een recept met cidergist

39 Comments

 1. ik ga vandaag beginnen, ben benieuwd! Maar als ik nou bijvoorbeeld 5 liter in één groot vat zou willen maken, is dan een starter maken met 1 bodempje bier en bv 300ml sap voldoende of moet ik twee biertjes leegdrinken eerst? 😉

  • Dat zou je kunnen doen. Ik zou dan direct ook een iets grotere starter maken door er steeds een beetje sap bij te schenken als het goed gist totdat je 200 of 300 ml hebt. Geef de gist tijd zich te vermenigvuldigen zeg maar.

   Vergeet trouwens niet na de eerste, heftige gisting van een paar dagen (kan ook een week zijn afhankelijk van de heftigheid) de cider van de dode gist af te schenken. Anders is de kans groot dat je blijft zitten met een overheersende gistsmaak. Succes!

   • Het borrelt nu ongeveer 2 weken zachtjes, ongeveer 7bpm (borrels per minuut), het is ook een beetje koud in m’n huis. Heb de fles op een oude externe harde schijf gezet voor meer temperatuur 😉 Inmiddels heb ik al wel besloten dat cider/bier maken m’n hobby gaat worden, heb per ongeluk al een shiteload aan spullen gekocht 😉 Thanks voor de eerste stappen! Hoop deze week te kunnen bottelen en I keep you posted!

 2. Ik begrijp opeens heel goed het nut van een schuur of een garage en de noodzaak van een man om een hobbyruimte te hebben 😉

 3. Hoe komen ze in de UK toch aan al die verschillende smaken van lokale cider farms? Ligt dat aan de soort appels, of voegen ze smaakjes toe? Bijv. een paar bessen?

  • Dat komt volgens mij vooral door de verschillende soorten ciderappels (vaak een beetje zurig) en de vaak spontane vergisting die zorgt voor een meer gelaagde smaak.

 4. Bij stap 3 zeg je de dop losdraaien. Bedoel je dan dat de dop losjes moet blijven als je de fles een week wegzet? En waar zet je fles het best? In de kelder? Of gewoon in de keuken in het licht?

  • Ja dop losjes erop, heel klein beetje aandraaien. En donker wegzetten maar wel op kamertemperatuur. In de kelder kan ook hoor maar dan duurt het iets langer om te vergisten omdat het daar wat kouder is. Als ik zou moeten kiezen tussen licht of langer wachten zou ik gaan voor langer wachten.

 5. Hoi, ik heb de giststarter in een potje gedaan zoals in je recept staat. Maar moet dit dus een week buiten de koelkast staan? Of juist gekoeld?

 6. Hoi, ik ben ook cider aan het brouwen (4L) en het staat al een week te borrelen. Nu is er bovenin de fles een grote beige/bruine laag ontstaan. Kan dit kwaad? Wat is het? Het lijkt mij gewoon gist maar ik ging er zelf eigenlijk vanuit dat de gist naar de bodem zou zakken (op de bodem ligt ook gist). Ik heb wel 2 dagen na het brouwen een paar kaneelstokjes toegevoegd en de fles nog eens geschud. Er lag toen al wat schuim bovenin de fles dus misschien is hierin het gist blijven drijven?

  Met vriendelijke groet

  • Ha, beetje moeilijk om te beoordelen zo maar het klinkt niet heel gek. Het kan gist zijn die op de schuimlaag drijft. Ik zou de boel gewoon uit laten gisten, waarschijnlijk zakt dan alles vanzelf naar de bodem. Succes!

 7. Wat een leuke blog met duidelijke instructies! Ik ben totaal onervaren maar ik ga er snel mee aan de slag. Ik wil zowel deze als de wilde perencider graag eens proberen te maken.

  Waar ik wel heel benieuwd naar ben – het alcoholpercentage. Is dat afhankelijk van het bier dat je gebruikt voor de starter? Of hoe kom je hier achter? Daarnaast vraag ik me af hoe lang de cider houdbaar (en lekker) is?

  • Het alcoholpercentage kan je bepalen door een meting te nemen met een hydrometer voor en nadat de vergisting begint. Als je die niet hebt blijft het gokken maar ik denk dat het maximaal 7 procent wordt en dat je waarschijnlijk uitkomt ergens tussen 5 en 6,5 met biergist. Met wilde gist kan het ook minder zijn, maar dat is niet te voorspellen omdat je niet weet wat er precies in de lucht hangt.

   • Ok, top! Die meter is wellicht de moeite waard bij het vaker doen.

    Het alcoholpercentage is niet hoog genoeg om een echt conserverende werking te hebben, toch? Is de zelfgemaakte cider langer dan een paar weken houdbaar en moet deze per se koel bewaard worden?

 8. Hallo,
  Ik heb vandaag appels (19 kg zoete en 13 kg zure) vermalen en met een pers het sap er uit geperst. Daarna heb ik de gist (bioferm wijngist) direct in de brouwemmer erbij gegooid zonder eerst een giststarter te maken (wist ik niet). Kan dit geen kwaad? Duurt het dan wellicht langer voordat het gist gaat werken?
  En moet ik misschien nog iets toevoegen om bacterien (anders dan de gist) te bestrijden?

  • Hoi Marc,

   Dat kan geen kwaad. Sommige ciders worden zelfs alleen vergist met de gisten die aanwezig zijn op de schillen van het fruit. Ik denk dat je cider inmiddels al staat te vergisten? Je had de cider kunnen pasteuriseren (30 seconden op 80 graden), of sulfiet kunnen toevoegen om gisten en bacteriën al aanwezig op het fruit te doden, maar dat hoeft dus niet. Meer daarover hier.

   Ik denk dat je cider interessanter kan worden als je ook de natuurlijke gisten mee laat doen. Ben benieuwd naar het resultaat.

   • Hallo Loek,
    Bedankt voor je reactie. Inderdaad is inmiddels een flinke schuimlaag ontstaan en staat het waterslot om de 5 a 7 seconden te borrelen. Goed dus goed. Moet ik nog wat appelschillen er in gooien voor de natuurlijke gisten of zijn die door het persen (appels zijn met schil en al) al aanwezig?
    Goede link ook. ik denk dat ik voor een volgende keer ook zuurgehalte ga meten. EEn aantal zaken heb ik iig wel uitgevoerd zoals het wassen van de appels voor verwerking. De appels komen uit een boomgaard waar ze niet bespoten worden.

    • Die gisten zijn gewoon meegeperst. Ben wel jaloers. Als ik toegang had tot een boomgaard met onbespoten appels zou ik een keer een batch proberen zonder toegevoegde gist. En een keertje de ‘keeving’-methode proberen om een natuurlijk vergiste zoete cider te krijgen zou ik ook wel wagen dan. Succes!

 9. we hebben cider gemaakt van eigen geperste appels. We hebben dit met gist 2 weken laten staan en vervolgens suiker toegevoegd e in glazen flessen gedaan. Na een 2 weken is er een van de flessen spontaan uit elkaar geknald, Wat is er bij ons mis gegaan? Ook op de 2 e fles was de druk erg hoog en er de cider spoot eruit bij openen.

 10. Nou, twintig kilo appels geplukt, gesneden en in de sapcentrifuge gedaan, twee soorten. Pecto enzymen erbij gedaan, giststarter gemaakt met fijne cidergist uit Almere, een maandje laten staan en nu net van de dode laag gist afgehaald. Fles omgespoeld, cider weer terug gedaan.. Gaat gelijk weer aan de bubbel. Maar ik begrijp dat er geen tweede gisting in de grote fles is bij appelcider? Wat nu dan? Suiker erbij en bottelen? This is like, my first time… ^^

 11. Dat de cider troebel is, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de pectine die in de gekookte vruchtendrank zit. Als ik sap maak van fruit, gaat dat bij mij met behulp van een stoomextractor. De cellen in het fruit gaan door de stoom open en het sap komt er uit. Dit vang ik op en doe het in flessen. Het sap is meer dan 80 graden Celsius geweest, dus gepasteuriseerd. Dit kan ik jaren lang goed houden. Echter als ik er wijn van wil maken moet ik pecto-enzymen bijvoegen voor een helder resultaat. Misschien is dit wel de oorzaak dat de cider troebel blijft/wordt

 12. Hallo, pakje gist spreekt men hier dat is 7 gr heb ik gezien op verpakking van bio ferm,maar is dat niet af te wegen per liter dat je maakt?

 13. Ja maar daar staat op 2 tot 4 gr per 10 liter ,dat is moeilijk af te wegen voor een en halve liter eens te proberen met ons appelsap dat we vorig jaar hebben laten persen en is gebotteld in vijf liter dozen.

  • Klopt. Maar een halve liter is wel erg weinig. Als je nog een paar pakken hebt zou ik gaan voor een experiment van 5 liter.

   • Ja,sorry ik bedoelde anderhalve liter.Maar ik kan eens proberen met twee flessen van 1 liter.
    Zou ik dan de giststarter maken met die 7gr en die verdelen over de 2 flessen?

    Maar u spreekt van na een week al van te drinken? MOET DEZE GEEN MAANDEN STAAN OM BETER TE WORDEN,

 14. Voor de giststarter. Moet de dop die ik erop doe vastgedraaid worden? En hoe zie ik of de start er actief wordt?

  • Geen dop erop of heel los, liever wat plastic folie gebruiken want er moet co2 kunnen ontsnappen. De starter gaat vanzelf bubbelen.

  • Zeker. Alle bieren die nagisten op de fles kun je gebruiken. Neem er een die je lekker vindt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: