Balkonhop: nu met trellis

Ongeveer 10 dagen geleden kwam er een pakketje binnen met twee Saphir hopscheuten. Het plan: hop kweken op mijn balkon waarmee ik in de herfst eigen bier kan brouwen.


Saphir zou volgens de kweker in het begin sowieso niet zo snel groeien maar een van de twee scheuten blijft wel erg klein zoals je hieronder kan zien. De andere plant doet het trouwens vrij goed. Enfin, ik zal wat geduld moeten hebben.

 

Na de scheuten eerst een week in een pot te hebben gezet besloot ik dit weekend toch maar een trellis te bouwen, een soort hekwerk waar klimplanten tegenop kunnen groeien.

Het woord schijnt afgeleid te zijn van het Latijnse “trichila” dat werd gebruikt om een schaduwrijkezitplaats in een park of tuin aan te duiden, een soort pergola dus.

Pergola wordt trouwens meestal gebruikt voor een overkappend frame met klimplanten. Met een trellis wordt een rechtopstaand frame bedoeld, vaak gebruikt voor muurbedekking of het maken van een tuinafscheiding.

Een meter of zes

Een beetje trellis van 1,80 m hoog en ongeveer een meter breed kost trouwens al snel 30 euro bij het tuincentrum. Niet goedkoop.

Aangezien hop wel een meter of drie zes tot zeven meter de hoogte in gaat had ik een andere oplossing nodig. Voor ongeveer 7 euro kocht ik bamboe waarvan ik met behulp van wat touw binnen een uurtje mijn eigen trellis had staan, precies afgestemd op mijn balkon.

photo 4
De zelfbouwtrellis

Overigens groeit hop ook uitstekend langs een draad dus wie het nog goedkoper wil doen koopt wat touw en een aantal plak- of magneethaken om een touw recht langs de muur te spannen. Volgens The Apartment Brewer is dat prima te doen, hij had het beste resultaat met magneethaken omdat die wat meer gewicht kunnen dragen.

Hang voor de touwmethode eerst het touw aan de haak en leg ongeveer een meter touw opgerold onder in de pot of bak voordat de aarde erover heen gaat.


Meer weten over het kweken van balkonhop? Klik hier voor het overzicht. Of lees een van de andere posts:

Net binnen uit Duitsland: Saphir hop
Balkonhop: nu met trellis
Balkonhop update: een maand later
Balkonhop update: twee maanden later
Balkonhop update: witte schimmel
Balkonhop update: het bloeit
Balkonhop update: oogst
Balkonhop update: eindopbrengst

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: