Schneiders Hefeweizen

Ik ben er eigenlijk wel even beetje klaar mee: de zoveelste extreem hoppige IPA of zo’n moeilijk zuur bier. Hoog tijd dus voor wat traditionelere recepten, te beginnen met een goede weisse.


Dit Beierse tarwebier, ook wel bekend onder de naam hefeweizen, heeft eigenlijk geen introductie nodig. Het is troebel ruikt naar banaan en een beetje kruidnagel ligt in elke supermarkt.

Maar hoe brouw je het goed? Dat vraag je natuurlijk aan een pro. Gelukkig sprak Brew Your Own  in 2006 met Hans-Peter Drexler, brouwmeester en technisch manager van de Schneider Weissbierbrauerei, en vroeg hem hoe je dat het beste doet.

Veel tarwe

Schneider gebruikt een moustort van lichtgekleurde tarwe- en gerstemout in een verhouding 60 tot 40 voor zijn Weisse Original. Afhankelijk van de gewenste kleur kun je gaan voor één variant gerst of verschillende soorten. Traditioneel wordt er pils, vienna, carafoam, carahell en caramunich gebruikt.

Om de typische weissesmaak te krijgen maischt Drexler in op 37 graden en eindigt de maisch op 63.

Er gaat weinig hop in het bier om de moutigheid niet in de weg te zitten. Duitse hoppen als Hallertau Mittelfrüh of Hersbrücker werken goed en de bitterheid wordt meestal onder de 20 IBU gehouden.

Traditionele gist

Gebruik ook een traditionele weissegist, zoals White Labs WLP380 (Hefeweizen IV Ale) of Wyeast 3068 (Weihenstephan Weizen). Ik ben gegaan voor Danstar Munich omdat ik daar nog een pakje van had liggen. Dat levert een mooi bier op met een mooie weissegeur. Alleen kwam er ook een zuurtje bij dat ik net iets te heftig vind.Ik ga dit recept zeker nog een keer brouwen maar dan met een andere gist.

Vergisten gebeurt het best tussen de 18 en 24 graden. Drexler gaat voor 20 dus dat leek me prima.

Speise

Er is nog een aparte techniek die hij aanraadt. Het bier in de fles conditioneert hij niet met suiker maar met Speise, net fermenterende wort die wordt toegevoegd vlak voor het bottelen.

Thuis heb je meestal geen net fermenterende wort staan maar als je 1 liter wort per 10 liter apart houdt ne het koken, een week bewaart in de koelkast en vlak voor het bottelen wat extra gist erin pitcht heb je ongeveer hetzelfde idee.

Onderstaand recept is geïnspireerd op Schneider Original, maar is wat donkerder. Het wijkt ook af van het recept dat Drexler gaf, omdat ik andere ingrediënten nog in huis had.  Het recept bij Brew Your Own gebruikt Weyermann pale wheat , Weyermann Pilsner, Weyermann Vienna en Caramunich Type III.

Vond je dit een leuk artikel? Doneer een klein bedrag en help deze website in de lucht te houden via onderstaande button!

 

Schneiders Hefeweizen
25 juni 2017

10 liter

Begin SG: 1.060
Eind SG: 1.012

IBU: 13

6,4%

1800 g Swaen White
500 g Weyermann BoPils
450 g Swaen Vienna
50 g Chateau Wheat Munich

Maischen:
37 graden, 30 minuten
50 graden, 20 minuten
63 graden, 60 minuten

Koken: 60 min

15 g Hallertau Mittelfrüh (pellets, 4,1%, 30 min)
15 g Hallertau Mittelfrüh (10 min)

Whirlpool: 30 min

1 liter afgetapt en bewaard in koelkast

Vergisting:
Lallemand Munich (half zakje)
20 graden

30 juni: SG 1.012, bewaarde wort op kamertemperatuur laten komen en rest gist erin gepitcht (speise), gemengd met vergist bier en gebotteld

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.