Maanden oogsten van supermarktbasilicum

Een keer raden: welke van de drie basilicumplanten kocht ik in de supermarkt?


Ok, beetje een flauwe vraag wellicht. Het antwoord is namelijk: alle drie. De plant in het midden is hoe basilicum eruit gaat zien als je hem een paar weken lang in het bakje houdt waar je het in kocht. Slim van de supermarkt natuurlijk. Zo blijf je terugkomen voor nieuwe verse basilicum.

Verpotten

Waarom de basilicum het niet goed blijft doen? Alle basilicumstengels die je in het supermarktpotje staan zijn individuele plantjes. Die krijgen in dat kleine potje niet genoeg ruimte om te groeien. Dat is op zich ook niet per se nodig als je alles in een keer gebruikt voor pesto ofzo.

Maar wil je wat langer blijven oogsten dan is de oplossing simpel. Neem even vijf minuten om een deel van de planten los te maken van de wortelkluit en te verpotten in een grotere pot. Blijf vaak (eens in de twee dagen) water geven en verwijder de toppen regelmatig om te voorkomen dat de plant energie steekt in bloemen en je hebt maandenlang verse basilicum.

Zorg er wel voor dat je niet de hele plant oogst. Als je alleen het bovenste deel knipt komt hij vanzelf weer op.

fullsizerender-1

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: