Zelf mout roken

Op een van de warmste dagen van het jaar is het goed om als brouwer vooruit te kijken naar wat je gaat drinken in de herfst. Dit jaar wordt het iets rokerigs.


Nu ben ik op zich niet per se een fan van rookbier. Vaak vind ik de smaak te heftig en zet ik het glas na een slok of twee met liefde weer weg om de rook snel weg te spoelen met wat hoppigs en fris.

Smoked Apple Ale

Maar, in het laatste nummer van Brew Your Own magazine staat een recept van Scratch Brewing Co. uit Illinois met gerookte mout dat ik toch graag wil proberen. In hun Smoked Apple Ale, uit hun boek The Homebrewers Alamanac dat volgende maand uitkomt, gaat naast gekaramelliseerde appelpuree ook een beetje rookmout (227 gram voor 19 liter bier).”A lightly smoked, hazy golden ale”, noemen ze dat. Klinkt perfect voor na een koude herfstwandeling.

FullSizeRender (1)
Rookrekje in de Weber.

Over het hele recept later deze maand meer. Eerst maar eens de gerookte mout. Die kun je gewoon online kopen. Weyermann heeft het bijvoorbeeld en biedt ook gerookte tarwemout aan. Beide worden gerookt op eikenhout.

Nu heb ik hier nog een zak vloergemoute Weyermann Bohemian pilsmout staan en ook een koudrookrekje voor de Weber. Koud kunstje dus om het zelf te maken dacht ik zo. Bijkomend voordeel is dat je zelf de houtsoort kunt kiezen, ik ging voor appel.

Koudroken

Blijft nog de vraag: hoe lang rook je je mout? BYO zette jaren geleden een paar tips van pro’s op een rij. Brouwer Jeff Williams rookt (net zoals de rest) zijn eigen mout koud en zegt daarover tegen het tijdschrift: “Normally, I smoke my grains for 20 minutes to an hour, depending on the intensity I want.”

Verder maakt hij de mout ook een beetje nat. Waarom begrijp ik niet precies want hoe natter iets is dat je rookt hoe minder rook het opneemt. Ik neem aan dat hij dat doet om de mout toch een beetje tegen hitte te beschermen. Bij koudroken met een rekje is dat niet nodig dus ik hield mijn mout lekker droog.

FullSizeRender
Twee keer 100 gram pilsmout.

Recept

Ik ging voor twee keer 100 gram, waarvan een deel 20 minuten in de rook stond en het andere deel 60. Waarschijnlijk ga ik voor die van 20 minuten want ik wil het liefst een heel lichte rooksmaak, maar het is toch wel aardig om het verschil te proeven. 100 gram moet genoeg zijn voor een batch van 10 liter.

Na het roken zie je geen kleurverschil. Zoals verwacht smaakt en ruikt de portie van 20 minuten heel licht naar rook. Die van 60 minuten is een stuk sterker.

Volgens Williams heeft thuisgerookte mout een intensere smaak dan commerciële varianten. Vooral omdat de rooksmaak na verloop van tijd verdwijnt. Als je het koopt let dan dus even op de productiedatum. Williams bewaart zijn gerookte mout in een zak in de vriezer. Dat klinkt als goed advies voor het vasthouden van de smaak dus daar ligt het nu te wachten op de volgende brouwsessie.

FullSizeRender (3)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: