Saison Sanguinello

Erg helder, friszuur en goed te drinken. Dat is deze Saison Sanguinello.


Het is zeker het helderste bier dat ik ooit gemaakt heb, maar hij is wel een beetje braafjes. Ik had eerlijk gezegd wat meer funk verwacht van een bier met anderhalve liter bloedsinaasappelsap toegevoegd in de nagisting.

De Sanguinello is een Spaanse bloedsinaasappel nauw verwant met de iets bekendere Moro. Erg lekker als sap, dus waarom niet in bier? Althans, dat dachten de auteurs van Experimental Homebrewing en het leek me een goed idee om eens uit te proberen, zeker na eerdere ervaringen met saisons.

Het recept heb ik wat aangepast. In plaats van de Magnum bitterhop die niet veel smaak en aroma toevoegt ging ik voor Amarillo, een hop met sinaasappel, citroen en grapefruitaroma’s. Hij staat nu bijna 8 weken op de fles.

FullSizeRender
Je hebt ongeveer 5 kilo sinaasappels nodig voor 1,5 liter sap

Maar hoe smaakt het?

Uiterlijk
Kraakhelder. Licht oranje. Veel schuim dat redelijk snel, maar niet helemaal verdwijnt. Ik denk dat het zure sap niet helpt bij het behouden van de schuimkraag.

Geur:
Sinaasppelsap met een beetje saison funk. De funk had wel wat meer gemogen, en de geur mag ook sterker. Als ik hem nog een keer zou maken zou ik koudhoppen met Amarillo en misschien wat sanguinellorasp toevoegen bij koudhop. In plaats van al eens gebruikte saison gist zou ik ook gaan voor een vers pakje.

Smaak:
Licht, verfrissend en een beetje citrusachtig zuur. Dat zal ook de Sanguinello zijn. Ik vind het wel prettig. Er mist wel diepte.

Mondgevoel:
Koolzuurgehalte is prima. Smaak is een klein beetje waterig maar niet zo erg dat het vervelend wordt.

Al met al:
Een goed drinkbaar bier maar een beetje saai voor een saison. Het interessants is om te merken hoeveel het bier me aan sinaasappelsap doet denken. Hij smaakt het best als hij niet te koud is en ik het gistdepot mee giet. Dan is hij alleen niet zo helder meer maar dat maakt me niets uit.

FullSizeRender_2
Niet zo helder meer maar wel lekkerder als je het gistdepot meeschenkt

Saison Sanguinello

10 liter

Begin SG: 1.044
Eind SG: 1.003

5,4%

2000 g pilsmout
120 g tarwemout
120 g kristalsuiker

Maischen: 60 minuten op 65 graden

10 g Amarillo (60 min, 8,2%)
Rasp van 1,5 Sanguinello bloedsinaasappel (0 min)

Gist: Danstar Belle Saison

Na primaire vergisting: 1,5 liter Sanguinello sap toevoegen. Laat het sap eerst bevriezen om mogelijke besmettingen kwijt te raken, laat ontdooien en voeg dan toe. Voor 1,5  liter heb je ongeveer 5 kilo sinaasappels nodig. Geen bloedsinaasappels te krijgen? Probeer het eens met een andere variant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: