Bostelbrood

Wie bier brouwt blijft zitten met een paar kilo nat, gebruikt mout. In plaats van het weg te gooien kan je er ook eens een brood van bakken.


Niet van al het overgebleven mout overigens. Tenzij je van plan bent een bakkerij te beginnen zal het meestal wat veel zijn om alle bostel of draf, zoals het overgebleven moutafval ook wel wordt genoemd, te verwerken in brood. Ik brouw bijvoorbeeld batches van vijf of tien liter en heb toch al snel een kilo of twee, drie over.

Omdat de bostel nogal eiwitrijk is wordt het door grote brouwerijen vaak verkocht als veevoer. Volgens een van de voerverkopers is het onder andere goed voor de spijsvertering van runderen die er ook nog eens glanzende vacht van krijgen.

IMG_0934
Afkoelen gaat het best op een rek

Kinderboerderij

Wat thuisbrouwers met hun bostel doen weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik neem aan dat het regelmatig op de composthoop belandt of in de afvalbak, zoals bij mij vaak gebeurt. Een andere optie is om het naar de dichtstbijzijnde kinderboerderij te brengen. Die zijn er maar wat blij mee, vertrouwde een van de brouwers bij mij uit de buurt me laatst toe.

Van bostel kan ook een tweede, minder alcoholisch bier worden gebrouwen, ook wel bekend als dunbier of tafelbier. Heb je alle vergistbare suikers uit je mout gemolken dan dan blijf je uiteindelijk alsnog met de gebruikte granen zitten. natuurlijk.

Met vrij weinig werk en een wat geduld kan je er ook een stevig meergranenbrood van bakken. Hieronder een iets aangepast recept uit het boek Experimental Homebrewing voor een brood dat je niet hoeft te kneden. Je kan het overigens ook prima bakken zonder mout.

Bostelbrood

IMG_0949
Een stevig bostelbrood

Ingrediënten
3 cups of 375 gram tarwebloem of volkorenmeel
1/2 el zout
1/2 tl theelepel droge broodgist
1 cup of 250 ml water
1 cup of 125 gram bostel

Verder nodig
kom
theedoek
gietijzeren stoofpan met deksel
goede oven
afkoelrek

Recept
1. Mix meel, zout en gist.
2. Voeg water en bostel toe en roer totdat je een plakkerig deeg hebt. Voeg zo nodig wat extra water toe en laat minstens twaalf uur op een warme plek rusten onder een theedoek of een stuk plastic folie.
3. Haal het deeg uit de kom, vouw het een paar keer en vorm een bol. Laat het deeg op een oppervlak bestrooid met bloem nog twee uur onder de theedoek rijzen.
4. Verwarm de oven to 250 graden en zet de pan er een half uur van tevoren in om op temperatuur te komen.
5. Als het deeg goed gerezen heeft haal je de pan uit de oven en doe je het deeg met de bebloemde kant naar boven in de pan. Er is geen boter of ander vet nodig. Doe de deksel op de pan en bak een half uur in de oven.
6. Haal de deksel eraf en bak nog twintig minuten. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rek. Eet het liefst binnen drie dagen. Of, zo tippen de auteurs, verwerk het brood weer in bier, wat ook prima kan.

1 Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: