Nieuw hopjaar, nieuwe trellis

Er is niet veel zon voor nodig en als hij zich maar even laat zien dan schiet de hop direct de grond uit. Tijd dus voor een nieuwe trellis.


Voor wie het niet weet, een trellis is iets waar je een plant, in dit geval Saphir hop, tegenaan kan laten groeien. Vorig jaar maakte ik een constructie van bamboe en touw, maar dit jaar moest het wat simpeler en vooral: verstelbaarder.

Probleem met hop is dat een scheut makkelijk vijf a zes meter lang wordt en daar kan ik op mijn balkon niet zo goed mee uit de voeten. Drie meter kan de plant omhoog, maar daarna moet hij afbuigen wil ik de bovenburen niet tot last zijn.

FullSizeRender (1)
Een paar scheuten meer dan vorig jaar

 

Meer scheuten, andere plek

FullSizeRender (2)
Een streng voor iedere scheut

Dat lukte vorig jaar redelijk, alleen de oogst viel wat tegen. Nu schijnt het een jaar of drie te duren voordat je een beetje een redelijke oogst hebt. Maar het hielp ook niet dat de plant tegen een zijmuur stond denk ik. De bloemen – het deel van de plant dat de brouwer wil – kwamen alleen aan het gedeelte dat goed in de zon hing. Dit jaar staat de hop dus ook op een iets andere plek zodat hij kan baden in zoveel zonlicht als het Nederlandse weer toestaat.

Waar ik vorig jaar een stuk of drie scheuten had, tel ik er nu een stuk of tien. Aan een stuk bamboe dat ik over had bond ik een tien stukken touw van zeven meter met een afstand van ongeveer tien centimeter tussen de strengen. Hop klimt graag langs een touw omhoog, dus dat moet lukken. Tot aan het dak van het balkon waar het stuk bamboe bevestigd is hangt nu ongeveer drie meter touw, de lengte die overschoot heb ik opgebonden.

Langzaam laten zakken

Het plan is om in de loop van het seizoen het touw langzaam af te wikkelen en de scheut in zijn geheel te laten zakken zodat ze allemaal steeds een centimeter of vijf onder de rand blijven terwijl ze wel omhoog blijven groeien, dat wil de plant immers het liefst. De rest van de plant blijft in de bak liggen op een hoopje.

Dat zou geen probleem moeten zijn, althans, volgens Chris Colby, voormalig editor van Brew Your Own Magazine die nu al weer een paar jaar beerandwinejournal.com runt (aanrader!). Colby verbouwt voor zijn huis in Texas een heel scala aan hopsoorten op zijn oprit. De hop gaat in een pot met een lange stok, daarop een oog met een touw er doorheen en de plant zakt gedurende het seizoen naar beneden. Het proberen waard dacht ik zo. Overigens heeft Colby ook een gerstveld voor de deur, maar dat lijkt me wat te gortig voor een balkon.

In onderstaande video legt Colby aan James Spencer van Basic Brewing (ook een aanrader) uit hoe hij de boel op zijn oprit in elkaar kluste.

Wellicht dat ik in het vochtige Nederlandse klimaat wat meer moeite ga hebben dan Colby. We zullen zien. Ik houd u, zoals altijd, op de hoogte.

Links de nieuwe, rechts de oude situatie.

IMG_0930photo 4

5 Comments

  1. Hallo loek

    Wat een leuk idee om je hop zo te laten groeien. Bij mij groeit het langs een houten schutting maar misschien ga ik een poging doen of ik het voor elkaar krijg. Lijkt me ook wel leuk om tijdens een proefabonnement van de bierkaai over te vertellen.

    Groeten
    Ad

  2. leuk, ik denk er ook over om een plantje in de tuin te zetten. Ik heb een mooi hoge muur in de zon in de tuin staan.
    Kun je trouwens nu nog een plantje neerzetten of ben ik al te laat?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: