Citruswijn, een half jaar later

Wijn maken is iets voor mensen met veel geduld: wat de fles in gaat kan pas een half jaar later worden geproefd, en dan ben je er nog vroeg bij. Deze week ging de eerste citruswijn open.


 

Na veel gedoe ging in juni mijn eerste zelf gemaakte wijn de fles in. Die citruswijn was toen al sinds maart in de maak, wat direct goed illustreert waarom beginnende thuisbrouwers meestal wordt aangeraden eens te beginnen met bier, of cider. Bier kan meestal na een maand gedronken worden, bij cider kan het vaak nog wel wat sneller — hoewel langer staan de smaak vaak interessanter maakt.

Maargoed, de wijn. Hij ziet er goed uit, al zeg ik het zelf. Als je er naar kijkt denk je: dat is witte wijn. En dat is mooi want er waren een aantal keren dat ik niet dacht dat het ooit in de buurt van iets wijn-achtigs zou komen.

Alcoholwalm

 

FullSizeRender
De eerste halve liter

Eenmaal de beugeldop eraf slaat er helaas direct een dikke alcoholwalm recht je reukorgaan in, wat jammer is, een groot deel van de wijn is de geur, het bouquet. En aangezien een groot deel van onze smaak bepaald wordt door geur waren de eerste paar slokken nu niet echt om over naar huis te schrijven.

Wat wel hielp om van die sterke alcoholdamp af te komen is de wijn uitschenken in een karaf en een tijd laten staan. Dit proces, decanteren, zorgt ervoor dat er lucht bij de wijn komt en laat de wijn ademen.

Judith Glover, uit wiens boek Drink Your Own Garden het citruswijnrecept komt, laat haar wijnen een uur decanteren om het bouquet helemaal tot zijn recht te laten komen. “An hour in the decanter before serving will bring out the best in your wine,” schrijft ze.

Prosecco

Verder is de wijn droog en komt de citrus duidelijk naar voren als de alcoholdamp eenmaal verdwenen is.

Best lekker, aldus mijn geliefde en doorgaans nogal kritische hoofdproever R.. De smaak deed haar denken aan prosecco waarop direct de vraag volgde of ik er niet alsnog wat koolzuur in kan krijgen. Daarvoor is het helaas wat te laat.

“Best lekker” is overigens niet goed genoeg om direct maar een hele fles soldaat te maken. Daarom laat ik de wijn nog eens een half jaar rijpen om te zien of dat de smaak positief beïnvloedt. Kortom, wordt weer eens vervolgd.

Voor de liefhebbers: het recept staat hier.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: