Eindejaarsbier: Wild Geraas

Wild Geraas is eigenlijk een pepernotenbier maar kan uiteraard ook prima gedronken worden als het geen sinterklaas is. Stel je voor zeg, een bier dat je maar een dag per jaar kan drinken.


Dit bier met speculaaskruiden kan je dus ook gewoon drinken met kerst, oud en nieuw of bij je overgebleven pepernoten, want herfstig is het wel. Het is zo’n biertje waar je na een wandeling door een flinke herfststorm eens goed je snor in kan hangen.

FullSizeRender (1)
Voor een kruidige kick

Ik zou zeggen, kom eens proeven, maar helaas zijn ze alweer op. Dat is het probleem als je kleine batches
van een liter of 5 maakt. Ik zou dit bier zeker nog een keer maken, misschien doe ik dat wel voor de kerst.

Hoewel, er is nog genoeg te experimenteren. Wat te denken van een dennen- of sparrenbier bijvoorbeeld? Dat zou nog eens een aardige manier zijn om wat nuttigs te doen met je kerstboom. Hmmm.

Gebrouwen in een zak

Nuja. Hierbij het recept dat ik gebruikte, geïnspireerd door — maar totaal afwijkend van —  het sinterklaasbier van Johan. Wild Geraas werd gebrouwen in een zak, een brouwmethode waar ik steeds beter over te spreken ben.

Als ik iets zou veranderen dan zouden er iets minder speculaaskruiden doorheen gaan, en ik zou wat meer tijd nemen om de gebruikte kruiden goed te mengen vlak voor het bottelen. Geduld blijkt een brouwers’ vriend. Het bier smaakte het best na een week of vier, maar probeer er maar eens zo lang af te blijven.

Wild geraas, RECEPT VOOR 5 LITER

Maischen
90 minuten op 67 graden, verwarmen tot 78 graden, vuur uit.

1000 g Pilsmout
100 g Caramout
100 g Pale Ale mout

12 g East Kent Goldings 90 (60 min)
6 g East Kent Goldings 90 (15 minuten)
3 g speculaaskruiden (15 min)
3 g East Kent Goldings 90 (5 minuten)
10 g gedroogde Saphir (2 weken dry hop, kan je misschien weglaten om het niet te hoppig te maken)

Laten uitgisten in een week of twee. Ik heb een bottelsuikeroplossing gebruikt met bruine basterdsuiker (Northern Brewer heeft een goede calculator) en heb vlak voor het bottelen nog 3 gram speculaaskruiden toegevoegd.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: