Balkonhop update: oogst

Ongeveer een week geleden heb ik de helft van de hop geoogst, vandaag volgde de rest.


Al met al hebben de wortelstokken die in april binnen kwamen ongeveer 100 gram natte hop opgeleverd. Niet echt een rijke oogst, zeker niet als je ervan uitgaat dat ik de helft droog en er dan nog 80 tot 90 procent van het gewicht vervliegt.

Maar dat is niet erg. Vorige week ben ik begonnen met het brouwen van een balkonbier met alleen maar eigen, verse hop. Het bier staat inmiddels rustig te gisten op de werkbank en daar deed ik het toch voor. Meer daarover later.

FullSizeRender_1
Hop ligt te drogen

De bloemen hingen allemaal aan de zonkant. Delen van de plant die in de schaduw hingen hebben er gewoon geen. Volgend jaar probeer ik een groter deel van de plant in de zon te hangen voor een beter resultaat.

Het moeilijkste van hop oogsten is bepalen wanneer de hop klaar is. Als je een bloem tussen je vingertoppen pakt, hem op en neer draait en hij papier-achtig kraakt dan zit je op zich goed, zo leerde het internet. Je kan ook een bloem opensnijden en kijken hoe geel de lupuline, de kleine gele korreltjes, zijn. Lupuline geeft bier zijn bittere smaak en maakt het langer houdbaar.

Een derde vrij goede indicatie voor een rijpe hopbel is als hij nogal stevig naar hop ruikt, begreep ik.

FullSizeRender
Lupiline

Dat laatste is bij mij alleen nooit gebeurd. Kraken deed de hop uitstekend, ruiken niet echt. Tenzij ik een bloem doormidden brak en hem fijnwreef tussen mijn handen. Dan kreeg je een paar seconden een duidelijke hoplucht. Precies wat je ruikt als je je neus boven een goede IPA hangt zegt maar.

Geur

Om te kijken of de geur wel kwam als ik een weekje langer wachtte heb ik in twee fases geoogst.

Een week later zijn een aantal bloemen tegen het gele aan en kraken ze prachtig, maar in geur is er geen verschil. Volgens andere amateur hopkwekers op het web komt die typische hopgeur overigens ook pas echt in het tweede jaar van de plant.

Enfin. Hoe het ook zij, de hop is eraf en droogt aan een kleerhanger en op een ovenrekje. Binnen een week moet dat wel droog zijn lijkt me, daarna gaat het in een pot of een blik.

Experiment geslaagd dus wat mij betreft. Hop kweken op je balkon kan prima zolang je genoeg zon hebt. Ik laat u weten hoe het bier smaakt.


Meer weten over het kweken van balkonhop? Klik hier voor het overzicht. Of lees een van de andere posts:

Net binnen uit Duitsland: Saphir hop
Balkonhop: nu met trellis
Balkonhop update: een maand later
Balkonhop update: twee maanden later
Balkonhop update: witte schimmel
Balkonhop update: het bloeit
Balkonhop update: oogst
Balkonhop update: eindopbrengst

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: