Balkonhop update: witte schimmel

Het is misschien niet heel duidelijk te zien maar toch zit er een laag witte schimmel op het blad. Vooral de onderste bladeren van de hop, tot ongeveer 1,5 meter hoog, hebben er last van.


Een dergelijke schimmel schijnt niet ongewoon te zijn bij hopplanten, vaak gaat het om echte meeldauw of valse meeldauw. Als dit een meeldauwvariant is gaat het in ieder geval om echte meeldauw, valse meeldauw is ook wit maar zit aan de onderkant van het blad.

photo 3
Een witte waas

Bestrijden

Om er vanaf te komen adviseert amateurbierbrouwversvereniging ’t Wort Wat om de aangetaste bladeren te verwijderen. Dat heb ik bij een deel gedaan maar dan krijg je wel een erg kale plant. Daarnaast zou je kunnen spuiten met zwavelhoudende middelen of middelen specifiek tegen meeldauw die moeilijk te krijgen zijn, stelt de vereniging.

Daar heb ik als rechtgeaarde geitenwollenbalkonkweker eigenlijk niet zo’n trek in. Bovendien ben ik de laatste tijd al vaak genoeg in het tuincentrum geweest.

Nu wil het geval dat wietkwekers ook nogal eens last hebben van meeldauw. Dat is niet zo vreemd aangezien hop en cannabis beide tot de hennepfamilie behoren en dus nogal op elkaar lijken. Zij gaan de schimmel regelmatig te lijf met een mengsel van melk en water, wat goed schijnt te werken.

Maar voordat ik op aanraden van het in het wereldje ongetwijfeld gezaghebbende jointjedraaien.nl mijn hop behandel met melk, kijk ik toch eerst even verder rond.

Tuinprofessor

Gelukkig dook tuinprofessor Linda Chalker-Scott wat dieper in de melk-water materie. Ze is verbonden aan de Washington State University waar ze Urban Horticulturist en Associate Professor is. Ook zij merkte op dat vooral op het internet hoog wordt opgegeven over het gebruik van melk bij bestrijding van meeldauw en andere plantenziekten. Daarom zette ze een aantal studies naar het effect daarvan op een rij.

Wat blijkt? Melk werkt wel degelijk, vooral als preventief bestrijdingsmiddel tegen meeldauw bij het kweken van meloenen, pompoenen, courgettes en andere komkommerachtigen.

photo 1
Een half uurtje na de melkbehandeling

Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het ook bij hop helpt, maar Chalker-Scott zegt: “Is it worth trying milk as a treatment for viruses, powdery mildew, or any other disease? Absolutely! There is substantial evidence that milk treatments can be effective in the protection of some crops, and organic farmers especially might benefit from this method.”

Maar het stinkt wel

Het lijkt er ook op dat een preventieve behandeling een beter effect heeft dan een behandeling achteraf, zegt Chalker-Scott. Dit is alleen niet te bewijzen omdat er geen controlegroepen waren bij de studies.

Helaas is het ook niet helemaal duidelijk waarom melk werkt tegen ziekten en schimmels. Mogelijk deactiveert melk virussen op een chemische wijze of isoleert de melk een virus fysiek, zegt Chalker-Scott. Daarnaast kan melk mogelijk een bladluizenaanval voorkomen en de verspreiding van door bladluizen meegebrachte schimmels en ziekten tegengaan, zegt ze.

Hoe het ook zij, het is in ieder geval het proberen waard. Volgens Chalker-Scott bevatten bestrijdingsmiddelen op melkbasis meestal 20 tot 30 procent melk. Het soort melk schijnt niet zoveel uit te maken gezien de lijst met volle, halfvolle, verse, gepasteuriseerde en zelfs gedroogde melk die werd gebruikt tijdens de verschillende meeldauw studies. Alleen magere melk werd niet getest.

Er zijn overigens ook nadelen bij het gebruik van melk. Zo kunnen er bijvoorbeeld onschadelijke schimmels op de melk af komen waardoor je plant er niet zo aantrekkelijk meer uitziet. Daarnaast kan de melk gaan stinken als hij wordt afgebroken, en, zo merkte ik net zelf, het vliegen houden ook van melk.

Nuja, een klein ongemak voor een gezonde plant.


Meer weten over het kweken van balkonhop? Klik hier voor het overzicht. Of lees een van de andere posts:

Net binnen uit Duitsland: Saphir hop
Balkonhop: nu met trellis
Balkonhop update: een maand later
Balkonhop update: twee maanden later
Balkonhop update: witte schimmel
Balkonhop update: het bloeit
Balkonhop update: oogst
Balkonhop update: eindopbrengst

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: