Gerookte speklappen met baconmayo

Soms heb je zin in een lekker smerig broodje. Zo’n broodje waarvan je midden in de nacht na het stappen denkt: gadverdamme, doe mij er maar twee.


Dit is er zo een. Overigens ook zeer geschikt als lunch.

Ingrediënten:
– twee speklappen
– je favoriete marinade, bijvoorbeeld ketjap of BBQ saus (optioneel)
– 2 witte bolletjes
– 3 eetlepels mayonaise

Verder nodig:
– een rookoven (bijvoorbeeld een Camerons stovetop smoker)
– rookmot naar smaak, ik gebruikte elzen, smaakt prima

Wie geen rookoven heeft kan er zelf een maken door een magnetron- of stoomrekje in een grote pan te zetten met een lekbak eronder. Deksel erop, goed afsluiten met aluminiumfolie en je kan in principe roken op je gasfornuis. Mijn rookoven sluit niet zo goed dus ik rook buiten op een gaspitje. Uiteraard heb je wel rookmot nodig.

Teveel gedoe? Rooster de speklappen in de oven of gebruik een BBQ. Zorg dan wel voor een lekbak om het vet op te vangen.

Recept:
1. Doe ongeveer een lepel rookmot onderin de rookoven, zet de lekbak en het rekje erop. Leg de (gemarineerde) speklappen op het rekje, sluit de rookdoos en zet 5 minuten op een hoog vuur om de mot goed aan te krijgen. Draai het vuur laag en rook nog 20 minuten.

Wie niet rookt vouwt aluminiumfolie bakje ter grootte van de speklappen roostert de speklappen 20 minuten op 200 graden, draai halverwege om. Let er wel op dat de randen van het bakje goed omhoog staan zodat het vet niet weg loopt.

2. Haal de speklappen uit de rookoven en houdt ze warm. Meng het vet dat achter bleef in de lekbak met drie eetlepels mayonaise. Beleg de broodjes met het spek en de mayo.

Wie toch iets meer wil kan tomaten, augurken of ander groenten toevoegen. Spek gaat ook erg goed samen met ketchup, en met baconketchup lijkt me ook helemaal niets mis. Eet smakelijk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: