Recept: halfzoete perencider

Halfzoete perencider met een lichte bubbel

Recept voor twee liter halfzoete perencider met een lichte bubbel en ongeveer 8 procent alcohol.


Ingrediënten:

– 2 liter liefst biologisch perensap
– zakje Arsegan Dry Cider gist
– suiker
– plastic beker
– gistingsfles met waterslot of een paar petflessen met schroefdop
– glazen flessen met champagnekurk, beugelflessen of spaflessen om te bottelen

Halfzoete perencider met een lichte bubbel
Halfzoete perencider met een lichte bubbel

Recept:
1. Maak een giststarter. Giet ongeveer 200 ml sap in een plastic beker, voeg de gist toe en laat staan totdat het flink bubbelt, ongeveer een halve dag.

2. Als de gist goed werkt giet je de giststarter in het gistingsvat. Vul aan met de rest van het sap en sluit af met een waterslot.

Wie spaflessen gebruikt verdeelt de giststarter over de flessen en vult die aan met de rest van het sap. Draai de dop losjes op de fles zodat het koolzuurgas kan ontsnappen.

Laat ongeveer een week uitgisten.

3. Als de cider niet meer bubbelt en goed is uitgegist kan hij worden gebotteld. Doe eerst een theelepel suiker (welke maakt niet veel uit, ik gebruikte basterdsuiker omdat ik die toevallig nog had) in de fles, top af tot onder de rand. Laat wel wat ruimte over, ongeveer net zoveel ruimte als er over is in een wijnfles. Sluit de fles af met een champagnekurk, beugeldop of draai de dop van de petfles vast. Als je petflessen gebruikt hoef je niet over te schenken en kan je na het toevoegen van de suiker de dop gewoon dicht draaien.

4. Laat de cider een maand staan op een donkere vrij warme plek waar het ongeveer 20 graden is, bijvoorbeeld in de huiskamer. Na een maand kan hij de koelkast in. Nodig wat vrienden uit en drink hem op.

Tips:
Geen zakje gist? Geen probleem: gebruik gist onderuit een bierflesje. Met een zakje broodgist van de supermarkt krijg je ook cider maar die is absoluut niet te zuipen. Niet doen!

Kijk ook eens hier:
Zelf maken, appelcider en perencider
Wilde perencider, een recept met wilde gist

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: