Wasabi-rucola: rucola zonder wasabi

Wasabi-rucola is een rucolasoort met een vrij pittige smaak die sommigen doet vermoeden dat de rucola gekruist is, bijvoorbeeld met wasabi.


Wasabi is een Japanse plant waarvan de groene wortel een beetje lijkt op de witte van de mierikswortel. Wasabi schijnt nogal moeilijk te kweken te zijn buiten Japan omdat de plant het best gedijt in een schaduwrijke vallei waar veel vers water voorhanden is. Omdat het kweken zo moeilijk is krijgen we in Nederland vaak geen wasabi maar groen gekleurde mierikswortel bij onze sushi.

Overigens kwam ik onlangs op een markt in Amsterdam een Friese kruidenkweekster tegen die gewoon wasabiplanten verkocht. “Ik steek de scheuten zo in de grond,” zei ze.

Wasabi
Wasabi uit Friesland

Schaduwrijke Japanse bergbeken

Het is belangrijk om een goed draineerbare grond te gebruiken zoals potgrond vermengd met perliet, een soort steentjes, aldus de kweker. Jonge planten hebben vooral bij warm weer een paar keer per dag koel water nodig om uitdroging te voorkomen en dan is het kweken van wasabi in Nederland “niet erg moeilijk.”

Misschien wordt het verhaal over de schaduwrijke Japanse bergbeken volgehouden om de prijs op te drijven.

Moeilijk of niet, bij deze kweekster kost een wasabiplant 7,50 terwijl de mierik weggaat voor 3,50. Maargoed, aan wasabi-rucola is in ieder geval geen wasabi te pas gekomen.

Niet gekruist

Er is niet gekruist, zegt Fausto Caserio, productmanager bij Alphacom Italia, de kweker die wasabi-rucola ontwikkelde en in Nederland al een jaar of twee exclusief aan Albert Heijn verkoopt. Door die deal is Albert Heijn ook de enige in Nederland die de soort verkoopt.

“Wasabi-rucola is een rucola variëteit die verkregen is na een selectieproces van enkele jaren met als doel een zeer pittige en wasabi-achtige smaak te verkrijgen,” e-mailt hij.

De wasabi-rucola wordt van oktober tot eind april in het zuiden van Italië gekweekt waarna de productie zich tussen mei en september verplaatst naar het noorden van het land.

Zo’n proces kan wel 5 tot 6 jaar in beslag nemen waarbij telkens alleen de planten worden geselecteerd die de gewenste smaak en karakteristieken hebben. Technieken om de plant genetisch te modificeren zijn hier niet aan te pas gekomen, aldus Caserio.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: