Net binnen uit Duitsland: Saphir hop

In een pakketje opgevuld met kranten kwamen er vandaag twee Saphir hopscheuten binnen uit Duitsland. Het plan is om ze op te kweken op mijn Amsterdamse balkon en als alles goed gaat wil ik er in de herfst bier van brouwen.


Saphir staat bekend om zijn fijne en kruidige aroma, volgens teler Eickelmann. Daarnaast is het ook een volle hopsoort die hem geschikt maakt als sierplant. Met wat geduld kan hij dus ook nog die lelijke plaat op mijn balkon bedekken. Tenminste, dat hoop ik.

hop2
Hop is een klimmer

Hop kan wel tien centimeter per dag groeien, maar dat hoef ik volgens Eickelmann niet van Saphir te verwachten. Deze soort groeit in het begin wat aarzelend maar later trekt het sterk bij, begrijp ik.

De hop zag er trouwens goed uit voor planten die vijf dagen onderweg zijn geweest in een doos. De bladeren waren groen en de grond nog erg vochtig.

Genoeg keus

Eickelmann verkoopt veel meer hopsoorten, waaronder de bekendere Cascade en Tettnanger aromahops maar ook bittere soorten zoals Magnum en Northern Brewer.

De scheuten kosten tussen de 5 en 6 euro. Verzenden naar Nederland kwam neer op 8,90 euro en dan ging er nog 7 procent btw overheen. Niet erg goedkoop dus.

Zover ik weet zijn er geen Nederlandse telers die hop verkopen aan particulieren. De Intratuin verkoopt wel humulus lupulus maar dat gaat meer om een sierplant die, afhankelijk van wie je gelooft op het forum van hobbybrouwen.nl uitstekend danwel afgrijselijk is om mee te brouwen.

Probleem is ook dat je bij de Intratuin niet zeker bent of de plant vrouwelijk of mannelijk is. Voor het brouwen van bier heb je de vrouwelijke planten nodig die de hopbellen produceren.

Kortom, ik probeer het met Saphir en hou jullie op de hoogte van de resultaten, uiteindelijk moet het er zo uit gaan zien.


Meer weten over het kweken van balkonhop? Klik hier voor het overzicht. Of lees een van de andere posts:

Net binnen uit Duitsland: Saphir hop
Balkonhop: nu met trellis
Balkonhop update: een maand later
Balkonhop update: twee maanden later
Balkonhop update: witte schimmel
Balkonhop update: het bloeit
Balkonhop update: oogst
Balkonhop update: eindopbrengst

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: